Proč se nám při výrobě klobás nedaří správně plnit střívka?

Dobrý den, opakovaně se snažím vyrobit si domácí klobásy. S větším nebo menším úspěchem se nám doma nedaří dobře plnit střívka. Někdy se trhají, nebo se lepí jedno k druhému. Můžete popsat zevrubnější návod jak postupovat a nějaké tipy a triky? Děkuji.
Marek T.

Naše odpověď:

Dobrý den Milane, děkujeme za otázku. Plnění střívek je klíčový krok při výrobě klobás, který může zpříjemnit a nebo naopak zkazit výslednou kvalitu a vzhled vašich uzenin. Vždy začínejte správnou přípravou střívek, což je základ pro správné plnění. Střívka, ať už přírodní nebo umělá, musí být před použitím dobře propláchnutá a namočená ve vlažné vodě, aby změkla a byl pružná. Aby se odstranila přebytečná sůl a všechny nečistoty, je třeba přírodní střívka důkladně propláchnout zvenku i zevnitř. Střívka se často skladují nasolené. Pro snadnou práci je dobré nechat střívka namočená několik hodin, nejlépe přes noc. To zajistí, že budou dostatečně elastická a měkká. To pak usnadní jejich natažení na plnící nástavec a samotné plnění.

Proč se nám při výrobě klobás nedaří správně plnit střívka?

Plnička klobás je nezbytným nástrojem pro tuto činnost. Můžeme používat ruční, mechanickou nebo elektrickou variantu. Plnění začíná tím, že střívko opatrně nasadíte na plnící trubici. V případě, že používáte ruční plničku dbejte na to, aby byl válec dobře připevněný ke stolu a trubice čistá. Při plnění držte střívko pevně, ale zároveň ne křečovitě, aby směs masa mohla volně proudit a střívko neprasklo. Podstatné je vyvíjet takový tlak, aby byla náplň proudila rovnoměrně a klobásy měly stejnou tloušťku. Pokud směs do střívka proudí příliš rychle, může dojít k prasknutí střívka nebo ke vzniku vzduchové bubliny. Elektrické plničky mají tu výhodu, že jsou rychlejší a mají rovnoměrnější plnění. To je příjemná vlastnost, pokud připravujete větší množství klobás.

Proč se nám při výrobě klobás nedaří správně plnit střívka?

Jakmile jsou střívka naplněná, je nutné je rozdělit na jednotlivé klobásy. V pravidelných intervalech se musí otáčet střívkem. Obvykle každých 10 až 15 centimetrů. Záleží na vašich preferencích. Pokud při plnění vzniknou vzduchové bubliny, doporučuje se je propíchnout jehlou nebo špendlíkem, aby vzduch unikl a klobásy byly stejné. Následně nechte klobásy trošku odpočinout, nejlépe zavěšené na chladném a dobře větraném místě. Pomůže to stabilizovat náplň a umožní střívku přilnout k masu. Jestliže plánujete klobásy udit, dejte je sušit do udírny přes noc, aby trochu oschly.

Proč se nám při výrobě klobás nedaří správně plnit střívka?

Plnění střívek je technický proces, který vyžaduje určitý cvik a trpělivost, ale v jako každém jiném řemesle i zde s troškou praxe a vůle se stane snadným a rutinním bodem při výrobě domácích klobás. Poctivá příprava střívek, rovnoměrné plnění a pečlivé rozdělení klobás zajistí, že vaše domácí uzeniny budou mít skvělou chuť a profesionální vzhled. Používání kvalitních ingrediencí a dodržení správných technik a postupů jistě přinese výsledky, na které budete pyšní. Pokud se budete chtít něco přiučit a odstartovat svou „uzenářskou kariéru“ můžeme vám k tomu pomoci na našich kurzech výroby domácích uzenin

Proč se nám při výrobě klobás nedaří správně plnit střívka?

V případě, že Vás bude zajímat jak udit klobásy teplým kouřem nebo Vás bude zajímat cokoliv ohledně uzení, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je Vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny s grily a udírnami Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců.  

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit