Jak udit klobásy teplým kouřem?

Dobrý den, v jednom z vašich článků jsem narazil na typ uzení. Myslím, že to bylo něco jako „uzení za pomoci teplého kouře“. Co je k tomu potřeba? Můžu tím udit klobásy? Jaký je rozdíl v chuti oproti klobásám, které se udí klasickým způsobem?
Roman V.

Naše odpověď:

dřevěná udírna Master Smoker

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Udit klobásy v domácí udírně se dá několika způsoby. Mezi ty nejpoužívanější patří uzení studeným kouřem, uzení teplým kouřem a uzení horkým kouře. Rozdíl je především ve vnitřních teplotách udírny během udícího procesu. Pokud byste si chtěl o tomto typu uzení přečíst víc, můžete se podívat na článek na našem blogu věnovaný uzení teplým kouřem, kde jsme toto téma rozebrali více dopodrobna.

Uzení klobás teplým kouřem

uzení klobás teplým kouřem

Suroviny pro uzení klobás

Jako u každého jiného uzení, tak i u uzení klobás teplým kouřem budeme potřebovat kvalitní suroviny. Zde je ukázkový seznam. Receptů na uzené klobásy je nepřeberné množství, takže neberte tento výčet přísad jako něco pevně daného. Téměř každý recept na klobásy v sobě obsahuje kombinaci libového a tučného masa, spolu s kořením. Na uzení klobás budeme potřebovat:            

  • 1,5 kg libového vepřového masa (například plecko)
  • 1 kg bůčku
  • 5 g mletého pepře
  • 2 g mletého kmínu
  • 1 g majoránky
  • stroužek česneku
  • 50 g soli
  • 0,5 l vody
  • 5 metrů střívek na uzení (vyšlemovaných)

Postup pro uzení klobás teplým kouřem

uzení klobás teplým kouřem

Fáze uzení klobás

Klobásy vložte do předehřáté udírny na 70 °C a nechte otevřená dvířka, aby klobásy oschly. Následně dvířka zavřete a teplotu v udírně stáhněte na 60°C. Což uděláte tak, že mírně omezíte přívod vzduchu, v případě klasické udírny. U digitální elektrické udírny je potřeba nastavit teplotu na ovládacím panelu udírny. Klobásy při této teplotě udíme 6-10 hodin. Klobásy je pak možné dovařit 15 minut v horké vodě o cca 80°C.

uzení klobás teplým kouřem

Čím se liší klobásy uzené teplým kouřem

Díky vysoké teplotě v udírně nebudou mít klobásy syrovou chuť a zároveň jsou hotové rychleji, než je tomu u uzení studeným kouřem. Naproti tomu uzení studeným kouřem prodlouží trvanlivost uzeniny až o několik měsíců. Horký kouř, který se také k uzení klobás využívá, se od teplého kouře liší kratší dobou přípravy klobás a také tím, že klobásy nezískají ono jedinečné kouřové aroma, tedy alespoň ne v takové míře.  

uzení klobás teplým kouřem 

V případě, že budete mít další otázky ohledně uzení nebo samotných udíren, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je Vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců.

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit