V sobotu u nás na prodejně s grily a udírnami v Tachlovicích proběhl Kurz výroby domácích klobás s Mistrem Málkem. Účastníci kurzu se začali na prodejnu sjíždět již po osmé hodině ranní a po menším občerstvením se s nadšením vrhli do práce. Tentokrát bylo pro výrobu domácích klobás zvoleno kuřecí maso a to kuřecí prsa a maso z kuřecích stehen. Vykosťování stehen práci trochu zkomplikovalo, ale nakonec všichni účastníci došli do zdárného cíle :-)
Další Kurz výroby domácích klobás s Mistrem Málkem se bude konat opět na naší pobočce v Tachlovicích a to v sobotu 17.11. od 9:00. Přijďte si s námi vlastnoručně vyrobit 5 kg domácích uzenin i Vy!
Recept na kuřecí klobásy s paprikovými floky:
- 2,5 kg masa z kuřecích prsou
- 2,5 kg masa z kuřecích stehen
- 500 - 700 ml vody
- 100 g sůl/praganda
- 200 g mix paprikové floky (mix červené a zelené papriky)
- 10 g mletého pepře
- 8 g česneku třeného
- vepřová střeva tenká 5-6 mm
Postup výroby kuřecích klobás s paprikovými floky:
- maso nakrájíme na menší kousky cca 3 x 3 cm, abychom se při mletí moc nenadřeli
- nameleme oloupaný česnek a přidáme ho k masu společně se solí, pepřem a paprikovými floky
- vše důkladně promícháme a přilejeme trochu vody, aby směs lepila a sušené paprikové floky nasály potřebnou vlhkost
- maso s kořením přemeleme v mlýnku na hrubost 10
- směs vložíme do narážečky a pořádně napěchujeme, aby v mase nebylo zbytečně moc vzduchu
- narazíme rozvlažené střívko a v jednom kuse naplníme, až po naplnění zakroucením vytvoříme jednotlivé klobásy
- před uzením necháme klobásy oschnout
- osušené klobásy udíme při teplotě 80 °C dokud ve středu klobásy nebude dosažena teplota 72 °C
Účastníci kurzu, kteří nemají doma svou vlastní udírnu, si nechali své výtvory u nás na prodejně. My klobásy vyudili za ně a dnes je budeme posílat přímo k nim domů :-)