Na jakou teplotu dělat žebra v grilu Big Green Egg?

Dobrý den, minulý rok jsem od Vás koupil gril Big Green Egg M. Zatím jsem na něm dělal jen kuřecí a vepřové steaky. Tuhle grilovací sezónu bych chtěl zkusit něco nového. Napadlo mě, že bych v něm udělal žebra. Mohli byste mi prosím poradit jak na ně?
Lukáš M.

Naše odpověď:

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz.  Jelikož je vepřové maso citlivé na bakterie, které lidskému tělu škodí, je třeba aby prošlo důkladnou tepelnou úpravou. Žebra jsou hotová, jakmile teplota v nejsilnější části masa (jádře) dosáhne 85°C.

Pro:

  • Kuřecí  
  • Telecí     
  • Hovězí
  • Krutí

a další druhy mas se ideální vnitřní teplota liší, proto doporučujeme dohledat přesný údaj v knížce s recepty nebo na internetu. Nejde jen o to abyste v mase zničili bakterie, ale taky aby dobře chutnalo, což by se nemuselo stát, pokud by byla vnitřní teplota masa příliš vysoká.

žebra na grilu big green egg

Jelikož žebra se dělají i s kostmi, dejte pozor, abyste se jim při měření vyhnuli. Kosti totiž jsou při tepelné úpravě více teplé než maso, a tak by mohli výsledek měření zkreslit. Ze stejného důvodu si dejte pozor na tlusté maso a rošt grilu. K měření můžete použít teploměry na maso, které máme v nabídce.  

teploměr big green egg

Ideální teplota v grilu na vepřová žebra je mezi 100 °C-150°C.  Abyste teploty dosáhli je třeba správně nastavit průduchy grilu Big Green Egg.

regulační klapka grilu big green egg

V případě, že budete mít další otázky ohledně keramických grilů Big Green Egg nebo Vás bude zajímat cokoliv ohledně grilování, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je Vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny s grily a udírnami Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců.

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit