Jak vyrobit vánočku z bůčku?

Dobrý den, naprosto mě nadchla vánočka z klobás, kterou jsem našel na vašich stránkách. Je možné vyrobit i bůčkovou vánočku?
Marek T. 

Naše odpověď:

Dobrý den, Marku, děkujeme za otázku. Vzhledem k tomu, že se nám, jak říkáte, podařilo vyrobit vánočku z klobás, výroba vánočky z bůčku nebude nic extra složitého.

Suroviny pro vánočku z bůčku

  • cca 3 kg libového bůčku bez kosti a kůže (úzký dlouhý kus)
  • sůl
  • máslo 
  • pivo
  • grilovací koření 

Postup výroby bůčkové vánočky

Začněte tím, že z bůčku odstraníte kůži. Následně bůček nařežete na 6 stejně dlouhých a přibližně silných proužků (ideálně 3 - 4 cm). Proužky masa důkladně nasolte a nechte přes noc odpočívat. v lednici. Mezitím si v misce připravte marinádu na potírání vánočky. Na marinádu jsme použili pivo, máslo a naše oblíbené grilovací koření Gaucho Argentina, které se výborně hodí právě k vepřovému masu. Postup pletení vánočky se pak nijak neliší od tradiční vánočky s rozinkami. 

jak vyrobit vánočku z bůčku

Postup pletení vánočky z bůčku krok za krokem

jak vyrobit vánočku z bůčku

jak vyrobit vánočku z bůčku

vánočka z bůčku

vánočka z bůčku

vánočka z bůčku

vánočka z bůčku

vánočka z bůčku

jak vyrobit vánočku z bůčku

Pro přehlednost označíme proužky masa zleva doprava čísly 1 - 6     

  1. Proužky masa svažte na jednom konci řeznickým provázkem.       
  2. Vezměte do ruky proužky číslo 1 a 6. Proužek 6 podvlečte pod 1 a 1 položte mezitím mezi doprostřed mezi 3 a 4. Proužek číslo 6 (poslední) stále držte v ruce.    
  3. Vezměte proužek číslo 2 podvlečte ho pod 6. Šestku položte mezi 1 a 4. Číslo dva stále držte.    
  4. Vezměte proužek číslo 5 a podvlíkněte pod 2. Pramen 2 dejte mezi 1 a 6.       
  5. Takto pokračujte, dokud Vám bude stačit délka proužků masa.
  6. Konec svažte potravinářským provázkem stejně jako začátek.

Gril nebo udírnu si předehřejte na 150°C. Pokud nemáte ani gril ani udírnu, můžete bůčkovou vánočku stejně výrobně upéct i v domácí elektrické troubě. Vánočku průběžně potíráme připravenou marinádou. Bůček pečte tak dlouho, dokud nebude vnitřní teplota masa 62°C. K měření vnitřní teploty použijte teploměr na maso. Sondu zapíchněte doprostřed vánočky, protože prostředek dosáhne cílové teploty jako poslední. Až budete mít hotovo můžete teplotu v grilu zvýšit a nechat dodělat kůrku.

jak vyrobit vánočku z bůčku

Bůčkovou vánočku krájejte na plátky. Podávejte s křenem, hořčicí, čerstvým pečivem a samozřejmě nesmí chybět nakládané okurky. Dobrou chuť!

jak vyrobit vánočku z klobás

V případě, že budete mít další otázky ohledně grilování nebo Vás bude zajímat cokoliv ohledně grilů a udíren, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je Vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny s grily a udírnami Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců.

1-jak-na-vanocku-z-bucku
2-jak-na-vanocku-z-bucku
3-jak-na-vanocku-z-bucku
4-jak-na-vanocku-z-bucku
5-jak-na-vanocku-z-bucku

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit