Jak udit kuře?

Dobrý den, chtěl bych v udírně zkusit udělat něco co by jedli i děti. Ty naše mají rády drůbež. Napadlo mě, že bych zkusil udit kuře. Moc ale nevím jak na to. Poradili byste mi s tím prosím?
Ondřej R.

Naše odpověď:

Zdravíme, Ondro. Uzení kuřete jsme si už párkrát vyzkoušeli a můžeme jedině doporučit. Základem pro uzené kuře je poctivý lák, do kterého maso před uzením naložíme.

Lák na uzené kuře

Na lák pro uzení kuřete si připravte tyto suroviny:        

  • 2 litry vody       
  • 100 g soli nebo pragandy 
  • nádobu na vodu

Sůl ve vodě zamíchejte a nechte 5 minut povařit. Následně počkejte až nálev trochu vychladne a dejte ho do lednice. Až bude mít lák cca 6 °C kuře do něj celé ponořte a dejte zpět do ledničky alespoň na 16 hodin. 

lák na uzení kuřete

Jak dlouho a na kolik stupňů udit kuře?

syrové kuře k uzení

Kuře z láku vyndejte, osušte a ideálně nechte hodinku odpočívat při pokojové teplotě. Mezitím si můžete roztopit udírnu. Teplota by se v ní měla pohybovat mezi 80-90°C. Drůbež se udí při vyšších teplotách, aby se zničili nežádoucí bakterie, které může maso obsahovat. Maso budete udit přibližně po dobu 6 hodin. Díky teploměru na maso, budete přesně vědět, kdy je kuře hotové. V tomhle případě potřebujeme dosáhnout vnitřní teploty 65°C v kuřecích prsou (jádro masa) po dobu minimálně 10 minut.

uzení kuřete v grilu big green egg

Uzení kuřete v grilu Big Green Egg

V případě, že budete mít další otázky ohledně uzení nebo Vás bude zajímat cokoliv ohledně grilování, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je Vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny s grily a udírnami Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců.    

1-lak-na-uzeni-kurete
2-syrove-kure-v-pekaci
3-uzeni-kurete-v-grilu-big-green-egg

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit