Naše odpověď:
Dobrý den, děkujeme za Váš zvídavý dotaz. Obrovskou výhodou kamado grilů oproti klasickým grilům na dřevěné uhlí či plynovým grilům, je jejich všestrannost. Kamado gril nabízí kromě možnosti grilování – ať už přímo či nepřímo – i možnost pečení a vaření. Funguje jako horkovzdušná trouba. Kromě toho je v kamado grilu možné i udit. Gril tak spojuje to nejdůležitější v jednom a navíc v praktickém a líbivém designu.
Jak již bylo zmíněno, abyste mohl grilovat i nepřímo, výrobce PitBoss již v základu dodává keramický deflektor, který toto umožňuje. Můžete si tak vychutnat exkluzivní pochoutku jako je maso připravené tzv. metodou „low and slow“.
Abychom tohoto dosáhli je velice důležité v grilu udržet stálou a neměnnou teplotu. K tomu nám jako ukazatel dobře poslouží teploměr zabudovaný ve víku grilu.
Obrázek 1: Teploměr ve víku
To hlavní ale zajistí 2 průduchy, kterými je kamado gril vybaven. Jedná se o průduch ve vrchní části grilu a o průduch ve spodní části, v místě pod topeništěm.
Ve vrchním průduchu se pouhým pootočením záklopky reguluje množství vzduchu, které je do grilu přivedeno. Stejný princip je i v dolní části, kde je umístěn posuvný kousek plechu, kterým se ovládá proudění vzduchu. Jsou možné celkem 3 nastavení, přičemž v součinnosti s nastavením plíšku v místech dolního průduchu se v grilu dosáhne požadované teploty.
První možností je nastavení průduchů do polohy, kdy je přiváděno malé množství vzduchu. Tato možnost je ideální pro uzení, kdy v grilu dosahuje teplota cca. 80-100° C. Můžete si tak připravit a dopřát vynikající uzené maso či klobásy.
Obrázek 2: Nastavení horního průduchu do první polohy
Obrázek 3: Otevření spodního průduchu pro nízký přívod vzduchu
Další variantou je nastavení průduchů do polohy, kdy jsou otevřené téměř do poloviny. Do grilu tak proudí více vzduchu a dochází k intenzivnějšímu hoření a teplota v tomto nastavení může dosáhnout 160 – 190° C. Ideální pro přípravu celého kuřete, které by mělo být upečeno cca. za 1 hodinu.
Obrázek 4: Nastavení horního průduchu do druhé polohy
Obrázek 5: Nastavení spodního průduchu pro větší přívod vzduchu
Posledním nastavením je úplné otevření, kdy do grilu proudí maximální možné množství vzduchu. Při tomto nastavení může teplota dosáhnout maxima a to až 330° C. To už je opravdu solidní žár, kdy pro dokonalou přípravu steaků stačí 5-8 minut.
Obrázek 6: Nastavení do polohy 3
Obrázek 7: Otevření dolního průduchu na maximum
Tento 3. stupeň nastavení průduchů se také používá pro samočištění grilu – stačí zahřát gril na 260°C po dobu 30ti minut a všechny zbytky jídla a nečistoty se spálí. V kamado grilu PitBoss nepoužívejte na čištění vodu – keramika absorbuje vlhkost a poté tak může dojít k prasklině.
Pokud budete mít jakékoliv další dotazy, ať se již jedná o grily, grilování, můžete nás kontaktovat na naší zákaznické lince či využít online kontaktní formulář na našich webových stránkách. Případně nás můžete navštívit v kamenné prodejně s grily Vladeko v Tachlovicích. Děkujeme.
Máte rádi ryby a nevíte jak je připravit? Přijďte k nám na kurz: rybí speciál s Martinem Lacinou!...
Ani tento rok nezahálíme a s klesajícími venkovními teplotami jako by se u nás se zájemci o to...
Vánoce se blíží a my jsme pro vás připravili skvělý výběr vánočních dárků, které potěší každého...
Žádné produkty