Naše odpověď:
Dobrý den, výrobce litinového nádobí ke svým produktům bohužel žádný návod pro údržbu litiny nedodává. Níže v texu Vám tedy sepíšeme souhrn pravidel, podle kterých by se mělo při práci s litinovým nádobím postupovat, aby Vám dlouho a dobře sloužilo.
Jedná se o základní pojem, který byste měli znát, pokud vlastníte litinové nádobí. Ve zkratce se jedná o olej zapečený do litiny. Díky tomu se zajistí nepřilnavý povrch přirozenou cestou. Seasoning je efektivnější čím déle nádobí používáte. Ze začátku tedy budete muset použít při přípravě některých jídel více oleje, než se pánev či jiné nádobí „zajede“. Pozor také na kyselá jídla jako jsou rajčata, fazole atd., která byste měli vařit až po vytvoření kvalitního seasoningu. Pro urychlení tvorby seasoningu doporučujeme pánev po každém vaření umýt vodou a ošetřit kuchyňským olejem.
Sada 5 ks litinového nádobí Lodge Wildlife v peletovém grilu Pit Boss Navigator 1150
Při čištění litinového nádobí se vyhněte myčce, drátěnce a agresivním mycím prostředkům. Ty by mohly poničit výše zmíněný seasoning. Toto je základní pravidlo pro čištění nádobí vyrobeného z litiny. Dále se podíváme na odstraňování dalších nečistot a neduhů, které mohou Váš litinový klenot postihnout.
Pokud na litinové nádobí působí vlhko po delší dobu, může zreznout. Dochází k tomu například když jej necháme příliš dlouho odmočit, nebo ho omylem umyjeme v myčce. Na vině může být také nedostatečné osušení pánve či hrnce.
Když se rez přeci jen nějakým tím nedopatřením na nádobí objeví, vydrhněte povrch nádoby drátěnkou za pomoci teplé vody a saponátu. Následně předmět důkladně osušte. V dalším kroku naneste na vnější i vnitřní litinové části tenkou rovnoměrnou vrstvu kuchyňského oleje (pokud by ho bylo moc může se stát, že povrch pánve bude lepkavý). Litinové nádobí umístěte dnem vzhůru do trouby vyhřáté mezi 230 až 260 °C. Nádobí ideálně umístěte na horní rošt, aby bylo možné zachytávat přebytečný tuk do nádoby či alobalu pod roštem. Po hodině vyndejte nádobu z trouby a nechte ji vychladnout. Pokud je to nutné, tento postup opakujte, dokud se na pánvi nevytvoří typický patinový povrch.
Nerezová škrabka na litinové nádobí 20x20 cm perfektní pro čištění litiny
Nedostatečné množství oleje nebo zatím nedostatečný seasoning můžou zapříčinit, že se připečou kusy jídla k povrchu litiny. Tomuto problému lze předejít, pokud přidáte před vařením do pánve lžičku oleje a zahřejte ji na sporáku nebo v troubě. Tímto se sníží tendence připékání jídla k pánvi. Po vaření drátěnkou či škrabkou odstraňte připečené zbytky jídla a povrch nádoby vydrhněte nylonovým kartáčkem, hadříkem nebo houbičkou bez drsného povrchu a pak litinové nádobí osušte. V posledním kroku do nádoby vetřete silnou vrstvu oleje. Dbejte na to, aby byl olej rovnoměrně rozetřen po celém povrchu nádoby.
Škrabka na litinové nádobí – vroubkovaná vhodná pro grilovací litinové pánve s vroubkovaným dnem
Odlamující se šupinky z litinového povrchu nejsou výjimečným jevem. Dochází k tomu především pokud nádoba není dostatečně dobře ošetřena ochranou vrstvou. Šupinky odstraníte tak, že povrch litiny lehce vydrhnete, vetřete do něj tenkou vrstvu oleje a dáte ji dnem vzhůru do trouby předehřáté mezi 230 a 260 °C. Do spodní části trouby umístěte alobal, aby měl přebytečný tuk kam odkapávat. Po delší době používání by k odlupování mělo docházet jen minimálně, protože ochranný povrch pánve bude pevnější.
Můžete si jich povšimnout například při čištění litinových nádob. Jedná se o zbytky ochranné vrstvy pánve, které nejsou nikterak nebezpečné. Postupem času se jejich výskyt bude zmenšovat.
Dochází k němu, pokud je na povrchu příliš silná vrstva oleje. Zbavíte se ho tak, že litinovou nádobu umístíte opět dnem vzhůru do trouby předehřáté jako v předchozím případě mezi 230 a 260 °C. Po vychladnutí postup opakujte, pokud jste se nezbavili všech lepkavých částí na první pokus.
Přípravou aromatických jídel, nedostačeným čištěním můžete způsobit, že vaše litinové nádobí bude zapáchat.První řešení je nechat nádobu v předehřáté troubě na 205 °C na 15 minut. Tento proces by nás měl zbavit pachů nikoliv však ochranné vrstvy nádoby (seasoningu).Další způsob využívá obyčejné kuchyňské soli, kterou posypete povrch litiny, kterou následně ráno vypláchnete. Radikální řešení, které doporučujeme v případě, že nezabere ani jedna ze dvou možností je nádobu vydrhnout a opatřit ji novou ochranou vrstvou neboli seasoningem.
Zásady, kterými ji dobré se řídit při přípravě pokrmů v litinovém nádobí:
Kožené rukavice Petromax Aramid Pro 300
V případě, že budete mít další otázky ohledně péče o litinové nádobí, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je Vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny s grily a udírnami v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců.
Máte rádi ryby a nevíte jak je připravit? Přijďte k nám na kurz: rybí speciál s Martinem Lacinou!...
Ani tento rok nezahálíme a s klesajícími venkovními teplotami jako by se u nás se zájemci o to...
Vánoce se blíží a my jsme pro vás připravili skvělý výběr vánočních dárků, které potěší každého...
Žádné produkty