Naše odpověď:
Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Jedná se prototyp, který svým vzhledem může připomínat gril. Vzhledem k tomu, že grily prodáváme, nechali jsme se jimi při výrobě sudové udírny inspirovat. Udírna z dřevěného sudu totiž pochází z naší dílny, která se nachází hned vedle naší prodejny v Tachlovicích. Máme bohatou zkušenost s prací se dřevem, tak jsme si řekli proč si nevyrobit vlastní udírnu s trochu neobvyklým designem. Nejedná se však o první vlaštovku z naší dílny co se udíren týče. Naše dřevěné udírny Master Smoker dělají radost našim zákazníkům několik let, tak jsme si řekli proč naši nabídku udíren nerozšířit o další kousek.
Kouř se přivádí otvorem, který se nachází ve spodní části udírny.
Tento otvor je propojen trubkou k podobnému topeniště, které můžete vidět na fotce níže. Jedná se o malou ocelovou černou skříňku, která se nachází vlevo od dřevěné udírny Master Smoker.
Jak si můžete povšimnout udírna ze sudu má po stranách dva komíny. Komíny slouží k tomu, aby byl v udírně rovnoměrně rozložený kouř spolu s teplem. Pokud by byl komín pouze na levé straně, tak by maso a jiné uzené pochutiny na pravé straně neměli ideální teplotu a přísun kouře jako ty na straně levé.
Na vrcholu udírny se nacházejí klapky, jimiž je možné regulovat teplo uvnitř komory udírny. Čím větší otvor klapkami vytvoříte, tím více tepla spolu s kouřem bude unikat. Vyšší teploty také dosáhnete otevřením dvířek topeniště. Oheň díky tomu bude mít více vzduchu a dřevo bude více hořet.
Většinou je na vrcholu udírny umístěn komín, tam je ale v případě udírny ze sudu umístěno víko, kterým se vkládají a vyndávají uzeniny. Podobný princip otvírání můžete vidět například u plynových grilů. Jak si můžete všimnout, vnitřek víka stejně jako zbytek vnitřku udírny je zbarven vínovou barvu od červeného vína, které uvnitř udírny původně zrálo. Víko je přidělané k sudu panty a decentním řetízkem, který zabraňuje tomu, aby přepadlo na druhou stranu.
Co se týče plechu na spodku udírny, tak ten slouží k odkapávání tuku z uzeného jídla. Udírna je totiž vyrobena ze dřeva a odkapávající tuk by ji mohl zašpinit, či dokonce poškodit. Plech doporučujeme pravidelně vyprazdňovat, aby se Vám nestalo, že odkapávající tuk nádobu přeteče.
Pro vytváření kouře v udírnách se používají tyto tři varianty. Do udírny ze sudu můžete použít jakoukoliv z nich. Nejdostupnější je kusové dřevo, kterými topíte v kamnech, protože brikety a štěpky jsou upraveny tak, aby byly použitelné v generátorech kouře.
Důležité je, aby použité dřevo bylo suché a bez kůry. K uzení se používají až na výjimky listnaté stromy. Zde je seznam nejpoužívanějších:
Volba dřeva se také odvíjí od toho, co udíte. Doporučujeme tedy před každým uzením zapátrat na internetu, abyste z uzení vytěžili maximum. Jehličnany se k uzení nepoužívají kvůli nežádoucímu hluku, kromě toho předají uzeninám nelichotivou vůni a pach kvůli obsahu pryskyřice.
Nalevo polská udírna Borniak, napravo kanadská udírna Bradley
Elektrické udírny jsou jednoduší na ovládání a také Vám uspoří čas, protože kromě nastavení potřebné teploty a případnému doplnění zásobníku se u nich o nic nestaráte. U udírny ze sudu je nutné teplotu neustále hlídat a podle toho přikládat dřevo a upravovat proudění vzduchu v udírně. Na druhou stranu udírna ze sudu je objemná, takže toho zvládnete vyudit více najednou.
V případě, že budete mít další otázky ohledně grilů nebo udíren, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je Vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců.
Máte rádi ryby a nevíte jak je připravit? Přijďte k nám na kurz: rybí speciál s Martinem Lacinou!...
Ani tento rok nezahálíme a s klesajícími venkovními teplotami jako by se u nás se zájemci o to...
Vánoce se blíží a my jsme pro vás připravili skvělý výběr vánočních dárků, které potěší každého...
Žádné produkty