Naše odpověď:
Dobrý den, Adélo, trvanlivost uzených párků se odvíjí od typu uzení a způsobu skladování. Neuvádíte, jakou metodu jste na uzení párků použila - zda jste udila studeným nebo horkým kouřem. To má totiž zásadní vliv na celkovou trvanlivost párků.
Při horkém uzení (60–80 °C), což je pro párky nejpoužívanější metoda, vydrží výrobek v chladu zhruba 5 až 7 dní. Pokud však párky po vyuzení zabalíte vakuově nebo důkladně do potravinářské fólie, můžete jejich trvanlivost prodloužit až na 2–3 týdny. Pro dlouhodobější uchování můžete použít mrazení, kdy párky vydrží i 2 až 3 měsíce nebo i déle. Nicméně po rozmrazení může dojít ke změně struktury i chuti.
Při studeném uzení (20–30 °C) je proces pomalejší. Tento postup více konzervuje a prodlužuje trvanlivost. Takto uzené párky vydrží v lednici zhruba 1–2 měsíce. I zde je ale ideální vakuové balení nebo fólie, které brání oxidaci a vysychání.
Okamžité vychladnutí: Po vyuzení párky co nejrychleji zchlaďte ve studené vodě, zajistíte tak, že zůstanou pěkně napnuté - střívko se nezdrcne. Následně je nechte oschnout a uložte je do chladu.
Vakuové balení: Vakuově zabalené párky mají výrazně delší trvanlivost, protože vakuum snižuje přístup kyslíku, což brání množení bakterií.
Uložení do lednice: Při teplotě 0–5 °C párky vydrží 2–3 týdny, zvláště pokud jsou balené.
Mrazení: Pro delší skladování můžete párky zmrazit. Před uložením je ideální je vakuově zabalit nebo alespoň dvakrát zabalit do fólie, aby nevysychaly.
Těmito způsoby můžete trvanlivost párků bezpečně prodloužit a zachovat jejich kvalitu i chuť. Nicméně my máme rádi uzeniny čerstvé a doporučujeme konzumovat je co nejdříve a bez okolků. Také se můžete přihlásit na kurz výroby domácích uzenin s Mistrem Málkem, kde se dozvíte spoustu nových informací od zkušeného mistra uzenářského.
V případě, že budete mít další otázky ohledně uzení nebo receptů na uzení, neváhejte a obraťte se na nás. Můžete volat na naši zákaznickou linku, k dispozici je Vám také kontaktní online formulář na našich webových stránkách, anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny Vladeko v Tachlovicích, kde Vám s případnými dotazy rádi pomohou naši technici.
V sobotu 25.1.2025 se konal na naší prodejně již tradiční kurz výroby domácích uzenin pod vedením...
Což už všichni dobře víme - domácí udírna je tradičním a v posledních letech opět velmi oblíbeným...
Chcete na vlastní oči vidět, jak se vyrábí pravé domácí klobásy nebo si jen od Mistra Málka...
Žádné produkty