Co znamená termín přeuzení klobás?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na termín přeuzení klobás? Často slýchám tento termín, ale mám jen kusé informace. Můžete mně prosím poradit?
Ivan S.

Naše odpověď:

Dobrý den, Ivane, přeuzení klobás je výrobní proces, při kterém se klobásy, ale i další uzeniny znovu vyudí i přes to, že byly již jednou uvařené a vyuzené. Tento postup je užitečný hlavně v případě, že toužíte klobásám dodat intenzivnější kouřovou chuť a výraznější barvu. Přeuzení může být obzvlášť potřebné a výhodné v domácích podmínkách a pro domácí výrobu, kdy je důležité, aby uzeniny vydržely déle a byly chuťově nápaditější. Při správném provedení může přeuzení významně zdokonalit kvalitu vašich klobás a udělat je ještě chutnějšími a na pohled lákavějšími. 

co znamená termín přeuzení klobás

Při přeuzení je zásadní dodržet správný postup. Po prvním vyuzení, které určuje základní chuť i aroma, jde na řadu vaření, které tepelnou úpravou zaručí jejich bezpečnou konzumaci. Po vychladnutí klobásy vrátíme do udírny na další krátkou fázi uzení. V tomto případě by měla teplota kouře být střední, ideálně mezi 60 – 70° C, a doba uzení kratší, cca 1 – 2 hodiny. Při správném postupu dodatečné fáze uzení získají klobásy intenzivnější kouřový tón a bohatší chuť, aniž by došlo k jejich úbytku šťáv neboli vysušení.

co znamená termín přeuzení klobás

Přeuzení klobás má i své zdravotní výhody a benefity. Při způsobu tohoto dvojího uzení a vaření se může pomoci snížit množství karcinogenních látek, které se mohou tvořit při delším uzení za vyšších teplot. Kombinace vaření a uzení garantuje, že klobásy budou dobře zakonzervované a zároveň velice chutné. Přeuzené klobásy mají také výraznější strukturu a mohou být uskladněny delší dobu, aniž by tratily na kvalitě. Tento postup je ideální pro uzenáře hobíky, kteří chtějí svým výrobkům poskytnout něco navíc a prodloužit jejich trvanlivost. Pro milovníky uzení a grilování pořádáme kurz výroby tradičních domácích uzenin - klobás, salámů atd. pod vedením mistra v oboru řeznictví Jana Málka.

kurz výroby domácích uzenín

V případě, že budete mít další otázky ohledně domácích klobás nebo Vás bude zajímat cokoliv ohledně uzení, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je Vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny s grily a udírnami Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců.  

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit