Naše odpověď:
Dobrý den, Ivane, přeuzení klobás je výrobní proces, při kterém se klobásy, ale i další uzeniny znovu vyudí i přes to, že byly již jednou uvařené a vyuzené. Tento postup je užitečný hlavně v případě, že toužíte klobásám dodat intenzivnější kouřovou chuť a výraznější barvu. Přeuzení může být obzvlášť potřebné a výhodné v domácích podmínkách a pro domácí výrobu, kdy je důležité, aby uzeniny vydržely déle a byly chuťově nápaditější. Při správném provedení může přeuzení významně zdokonalit kvalitu vašich klobás a udělat je ještě chutnějšími a na pohled lákavějšími.
Při přeuzení je zásadní dodržet správný postup. Po prvním vyuzení, které určuje základní chuť i aroma, jde na řadu vaření, které tepelnou úpravou zaručí jejich bezpečnou konzumaci. Po vychladnutí klobásy vrátíme do udírny na další krátkou fázi uzení. V tomto případě by měla teplota kouře být střední, ideálně mezi 60 – 70° C, a doba uzení kratší, cca 1 – 2 hodiny. Při správném postupu dodatečné fáze uzení získají klobásy intenzivnější kouřový tón a bohatší chuť, aniž by došlo k jejich úbytku šťáv neboli vysušení.
Přeuzení klobás má i své zdravotní výhody a benefity. Při způsobu tohoto dvojího uzení a vaření se může pomoci snížit množství karcinogenních látek, které se mohou tvořit při delším uzení za vyšších teplot. Kombinace vaření a uzení garantuje, že klobásy budou dobře zakonzervované a zároveň velice chutné. Přeuzené klobásy mají také výraznější strukturu a mohou být uskladněny delší dobu, aniž by tratily na kvalitě. Tento postup je ideální pro uzenáře hobíky, kteří chtějí svým výrobkům poskytnout něco navíc a prodloužit jejich trvanlivost. Pro milovníky uzení a grilování pořádáme kurz výroby tradičních domácích uzenin - klobás, salámů atd. pod vedením mistra v oboru řeznictví Jana Málka.
V případě, že budete mít další otázky ohledně domácích klobás nebo Vás bude zajímat cokoliv ohledně uzení, neváhejte a obraťte se na nás. Volat můžete na naší zákaznickou linku, dále je Vám na našich webových stránkách k dispozici kontaktní online formulář anebo se za námi můžete vydat do naší kamenné prodejny s grily a udírnami Vladeko v Tachlovicích. Zde se můžete s případnými dotazy obrátit na jednoho z našich technických poradců.
Chcete si postavit zeď nebo garáž? Pravděpodobně budete potřebovat cihly. Pro tento typ cihel ale...
Máte rádi ryby a nevíte jak je připravit? Přijďte k nám na kurz: rybí speciál s Martinem Lacinou!...
Ani tento rok nezahálíme a s klesajícími venkovními teplotami jako by se u nás se zájemci o to...
Žádné produkty