Zimní grilování nemá v České republice příliš velkou tradici, ale to neznamená, že by se všechny grily po skončení sezóny odebraly k zimnímu spánku. Zimní grilování u nás není tolik rozšířené jako v jiných evropských zemích, ale své příznivce si tu už našlo.
- Při grilování v zimě víc než když jindy dbejte na to, aby bylo víko od grilu důkladně přiklopené, jinak vám bude zbytečně unikat teplo a ugrilujete leda tak starou belu
- Dávejte si také pozor na zvědavé hosty, kteří rádi nahlížejí pod pokličku; příliš časté nadzvedávání poklopu bude mít za následek výrazný úbytek tepla a vaše snaha ugrilovat něco dobrého přijde na zmar
- Při zimním grilování berte v potaz, že venkovní teploty jsou výrazně nižší než v průběhu sezóny, a proto bude třeba rozpálit gril víc než obyčejně, také to znamená o něco větší spotřebu briket či dřevěného uhlí
- Počítejte také s tím, že díky nižším venkovním teplotám bude proces rozpalování grilu o něco delší než obvykle
- Na zimní grilování se pořádně oblečte! Ale pozor – při manipulaci s grilem a při pohybu kolem grilu dbejte zvýšené opatrnosti, protože vlněné šály a pletené svetry celkem rychle hoří
- A co patří v zimě na gril? K zimnímu období se hodí především zvěřina a obecně vydatnější jídla. Zkuste si na grilu připravit takové srnčí ragú nebo třeba vepřové koleno, k chuti určitě přijdou grilovaná kachní prsa s hutnou omáčkou a své hosty překvapíte i grilovanou kořenovou zeleninou…vyzkoušejte a uvidíte, jak vám bude v zimě šmakovat
- Po skončení grilování gril přikryjete ochranným obalem a uložte jej někam pod střechu, ideálně do kůlny, do garáže apod.