V sobotu 20.1.2024 se tým nadšenců na naší prodejně v Tachlovicích ponořil do výroby autentických debrecínských párků. Pod vedením Mistra Málka se účastníci kurzu naučili vše potřebné o výběru surovin, postupech uzení a drobnostech, které dělají debrecínské párky tak dokonalými.
Děkujeme všem, kteří se zúčastnili, a už se těšíme na příští kurz výroby domácích uzenin s Mistrem Málkem! Pokud si i Vy chcete doma připravit chutné debrecínské párky, sledujte kanál Mistra Málka nebo postupujte podle následujícího receptu.
Domácí debrecínské párky:
Na 10 kg debrecínských párků budeme potřebovat:
- 3 kg hovězího předního výrobního předsoleného (jemně mleté)
- 4,3 kg vepřového výrobního bez kůže předsoleného (jemně mleté)
- 2 kg vepřového výrobního bez kůže předsoleného (na vložku)
- 0,3 kg masa z hovězích hlav předsoleného (jemně mleté)
- 48 m skopových tenkých střev
Přísady pro přípravu debrecínských párků:
- 15 g černého pepře
- 8 g kmínu
- 25 g sladké papriky
- 4 g zázvoru
- 8 g česneku
- 280 g hrubé pšeničné mouky
- 1,7 litru vody
Postup výroby domácích debrecínských párků:
- Hovězí přední, maso z hovězích hlav a vepřové výrobní s kůží jemně pomelte.
- Vepřové výrobní bez kůže rozemelte na kousky o velikosti 8 mm.
- Hovězí přední a maso z hovězích hlav promíchejte s částí ledu a kutrujte do jemna.
- Po částečném rozmělnění přidejte koření, mouku a vepřové výrobní s kůží. Dobře promíchejte.
- Do vzniklé jemné směsi vmíchejte předřezané vepřové maso výrobní bez kůže.
- Skopová střeva před plněním namočte ve vodě, aby se stala pružná a snadno se s nimi manipulovalo.
- Směs naražte do skopových střev. Pomocí narážečky nebo mlýnku.
- Oddělujte jednotlivé párky přetáčením, každý párek by měl vážit 55 až 60 g.
- Na začátek předehřejte udírnu na 50 °C a uďte cca 2 hodiny, následně zvyšte teplotu na 60°C a uďte další 2 hodiny. Nakonec zvyšte teplotu v udírně na 75°C.
- Párky budou hotové ve chvíli, kdy dosáhnou v jádře teplotu 74 °C.
- V posledním kroku je rychle zchlaďte ve studené vodě.