O víkendu jsme v naší prodejně Weber World v Tachlovicích úspěšně absolvovali zátěžový test velké i malé udírny Weber Smokey Mountain Cooker o průměrech 47 a 57 cm. Testování probíhalo v našem výstavním areálu, kde jsme si simultánně na dvou udírnách současně vyzkoušeli uzení tradičních i netradičních pokrmů salámy počínaje, koláčem konče a prošli jsme si i tři nejznámější metody uzení, pro které jsou udírny Weber způsobilé.
Metoda objevená již v pravěku
Než se pustíme do rozboru samotné udírny a uzení v ní, povíme si něco málo o historii uzení. Prolistujete-li si encyklopedie a učebnice dějepisu, dočtete se tam, že uzení je jedna z nejstarších metod konzervace potravin, jakou lidstvo zná. Řada historických pramenů datuje původ uzení potravin až pravěku. Postupem času se metoda uzení vyvíjela a stále více a více se zdokonalovala. Dnes se řadí uzené výrobky k nejoblíbenějším potravinám a například na evropském kontinentu se snad nenajde země, která by na svém národním jídelníčku neměla alespoň jednu pořádnou uzeninu. Maďaři jsou hrdí na své debrecínské párky, Slováci si pochutnávají na chuťově výrazných sýrech špánkovitého tvaru, kterým se říká korbáče, Italové mají parmskou šunku, želízko v ohni má i Španělsko, kde se velké popularitě těší chorizo, suchý salám příjemně pikantní chuti. A takhle bychom mohli pokračovat dál a dál a než bychom se dobrali konce, byla by půlnoc.
Základní metody uzení
Existují tři základní metody uzení, a to pomocí studeného, teplého a horkého kouře. Metoda uzení studeným kouřem je poměrně náročná a v naší zemi nepříliš rozšířená. Udí se za teploty 15-25 °C a vlhkosti 75-85 %. Při uzení studeným kouřem je velmi důležité, aby maso bylo zcela suché. Doba uzení se potom pohybuje v řádech dnů až týdnů. Touto metodou se udí například šunka nebo některé druhy salámů a klobás. Při uzení teplým kouřem se teplota v udírně pohybuje kolem 30 až 60 °C. Doba uzení se liší podle druhu masa, ale zpravidla trvá několik hodin. Maso je možné před uzením povařit při teplotě 60 °C. Uzení teplým kouřem je sice méně pracné než studeným, ale na druhou stranu mají uzeniny připravené touto metodou kratší dobu trvanlivosti. Uzení teplým kouřem je v České republice nejrozšířenější metodou uzení. Poslední metoda, uzení horkým kouřem, je ze všech tří nejméně pracná a má nejkratší dobu uzení. Daní za to je kratší doba trvanlivosti a méně výrazná chuť. Při uzení horkým kouřem se teplota uvnitř udírny pohybuje v rozmezí 50 až 90 °C a používá se k uzení předvařených šunek nebo klobás.
Co všechno se dá udit?
Jak jsme již řekli, uzené výrobky jsou populární po celém světě a skoro v každém regionu byste našli nějakou charakteristickou uzeninu, respektive uzený pokrm. Nyní si řekneme, jak široký okruh potravin se dá vlastně udit. V prvé řadě musíme nezbytně zmínit uzení masa, které má v kategorii uzenin asi nejpočetnější zastoupení. Nejrozšířenější jsou uzeniny z vepřového, hovězího a drůbežího masa. Oblíbené jsou také uzeniny ze skopového, jehněčího i kozího masa nebo uzeniny z koniny (mimochodem, v Táboře je kousek od náměstí pěkné koňské uzenářství pozn. aut.).
Uzené dobroty pro děti a milovníky sladkého
Největší popularitě mezi uzenými pokrmy se bezesporu těší především uzené produkty z různých druhů masa, ať už jsou to různé typy šunek, salámů, klobás, nebo také bůček, koleno nebo žebra. Velmi oblíbené jsou kouřem konzervované sýry, ale udit se dají i jiné potraviny. K uzení se hodí například některé druhy zeleniny a v menších pivovarech se můžete setkat i s uzeným pivem. Udit se dají ale i různé buchty, koláče a jiné moučníky, což jistě ocení menší děti, kterým ještě nechutnají pikantní klobásy nebo tučný bůček. Učiněnou lahůdkou ze sladkých uzených pokrmů je například tvarohový koláč uzený na bukovém dřevě.
Testovali jsmeudírny Weber
Během našeho zátěžového testu jsme testovali udírny Smokey Mountain Cooker 47 a Smokey Mountain Cooker 57 centimetrů. Udírna má válcovitý tvar a je vybavena jedním palivovým a dvěma grilovacími rošty. Přikládá se malými plechovými dvířky umístěnými v prostředku udírny. Jak jsme při zátěžových zkouškách zjistili, malá i velká udírna Smokey Mountain Cooker se snadno sestavují a díky dobře umístěným průduchům v nich dobře proudí vzduch, což urychluje roztopení dřeva. Skvělou vychytávkou je také v poklopu zabudovaná termosonda, díky které si snadno uděláte přehled, jak moc je udírna rozpálená a odvodíte od toho svůj další postup. Zhruba uprostřed vnitřní části udírny Smokey Mountain Cooker je umístěna nádoba, do kterého se nalije studená voda, která pak při uzení ochlazuje kouř. Díky tomu lze v udírně Smokey Mountain Cooker udit všemi třemi známými způsoby, tedy studeným, teplým i horkým kouřem. Udírny Smokey Mountain Cooker jsou díky intuitivnímu ovládání vhodné jak pro zběhlé uzenáře i pro začátečníky.