V naší kamenné prodejně v Tachlovicích jsme přehodili výhybku z grilování na uzení. Do tří elektrických udíren jsme nacpali celkem třicet makrel naložených ve slaném nálevu.
Část ryb jsme do udírny zavěsili na háčky a část položili na rošt. Aby se makrela dobře proudila musí být dostatečně rozevřená. Proto jsme zvolili speciální háky na uzení ryb. Na roštech jsme rozevření makrel vyřešily pomocí dřevěných stojanů. Háky i stojany u nás najdete v kategorii příslušenství pro udírny.
Makrely jsme udili 8 hodin na 65°C. V rámci téhle rybí akce jsme vyzkoušeli novou udírnu od Borniaku, na kterou jsme nedávno psali recenzi na našem blogu: Recenze udírny Borniak BBDS-NT-150.
Naše uzené makrely se s těmi ze supermarketu nedaly srovnat. Maso bylo krásně křehké, šťavnaté a neobsahovalo tolik soli jako kupovaná verze.