Češi jsou národem, který miluje sýry v jakékoli podobě. Co tedy vyzkoušet přidat sýr i do uzeného salámu?
Již tradiční kurz výroby domácích uzenin s mistrem Málkem se konal 22.2.2025 jako vždy v areálu naší prodejny a výjimečně se uzeniny nevyráběli pouze z masa a koření. Masovou směs si účastníci kurzu oživili ještě kouskem sýru. No kouskem :-) Na 10 kg masové směsi přišla celá 2 kila sýru!
Tentokrát jsme měli na kurzu i zahraniční účast. Něco málo o výrobě domácích uzenin se přijeli naučit i naši bratia zo Slovenska. Honza Málek přijel „jen“ z Ústí nad Labem, ale mezinárodní účast na kurzu jej velice potěšila.
Po krátkém představení kurzu se práce rozjela naplno. Účastníci kurzu se pustili do krájení, mletí i kutrování a plnění do uditelných salámových obalů.
K ruce měli jako vždy robustní mlýnky na maso, kutry, plničky klobás a v neposlední řadě i udírny Borniak, na kterých se vždy v závěru kurzu vysvětluje, jak správně salámy či klobásy vyudit.
A aby studenti věděli, na co se po vyuzení mohou těšit, měli možnost si během dne pochutnat na klobásách se sýrem, které pro ně ještě před kurzem připravila naše kolegyně Katka. Akce se jako vždy vydařila a my se budeme těšit na další kurz!
Zde i Vám přinášíme recept na uzený salám se sýrem!