Metoda nepřímého grilování se používá u pokrmů, jejichž příprava zabere víc než 20 minut. Nepřímým způsobem se grilují například různé druhy pečení, kuře nebo jiná drůbež vcelku, vepřové koleno nebo žebra apod. Dnes si řekneme pár základních rad a tipů jak správně nepřímo grilovat na kotlových grilech Weber.
Důležité je správné rozmístění briket
Základním předpokladem pro úspěšné nepřímé grilování na kotlových grilech je správné rozmístění briket. Při nepřímém grilování totiž musí být brikety či dřevěné uhlí rozmístěno po stranách grilovací vany. Lze si při tom vypomoct buď jednoduchými palivovými přepážkami, nebo sofistikovanějšími palivovými koši. Přepážky se zaháknout za palivový rošt v blízkosti boční stěny grilovací vany a za ně se pak kladou žhavé brikety. Palivové přepážky pak drží brikety u stěny kotle a brání tomu, aby se rozsypali po celé ploše grilovacího roštu. Palivové koše se položí do středu palivového roštu, dají se do nich žhavé brikety a pomocí kleště se oba koše přesunou k bočním stěnám grilovací vany.
Nezapomínejte na průduchy
Správné rozmístění briket nebo dřevěného uhlí je ale pouze jeden z předpokladů pro úspěšné nepřímé grilování. Stejně jako na správném rozmístění briket záleží i na dobré cirkulaci vzduchu uvnitř grilovací vany. Proto se včas ujistěte, že máte u grilu otevřené horní i spodní větrací průduchy.
Trik s hliníkovou miskou a maso na střed
Při nepřímém grilování lze použít jeden jednoduchý trik, který zjednoduší pozdější čištění grilu. Stačí do prostoru mezi palivové přepážky/koše umístit aluminiovou neboli hliníkovou misku a tak pak bude při grilování zachytávat veškerý vypečený tuk, grilovací šťávy a odpadávající kousky masa. Pro větší efektivitu je dobré do misky nalít trochu vody. Stejně jako u klasické přímé metody musíte i u nepřímého grilování pořádně rozpálit rošt a kartáčem jej zbavit veškerých nečistot a zbytků z posledního grilování. Dalším krokem je naolejování roštu. Můžete k tomu použít například kůži od špeku nebo speciální sprej na čištění roštů. Jakmile je rošt čistý a dostatečně rozpálený, umístěte do jeho středu, tedy mimo zdroj tepla maso a přiklopte gril víkem. Dbejte přitom na to, aby se horní větrací průduch v poklopu nacházel v prostoru mezi palivem.
Pomůcky pro nepřímé grilování
Kromě palivových přepážek a košů můžete při nepřímém grilování použít i další šikovné pomůcky. Například se zapalováním grilu vám pomůže startovací komín případně kompletní zapalovací set, který výrazně urychlí proces rozžhavení briket. Digitální termosondy jsou zase ideálním prostředkem ke sledování správného propečení masa a naše grilovací kuchařky Weber přispějí chytrou radou či tipem a poslouží jako bohatý zdroj originálních receptů.