Nevíte, čím byste mohli Vaší návštěvě vyrazit dech? Vánočka z klobás to udělá za Vás!
My to jako vždy vyzkoušeli a tentokrát jsme k tomu použili elektrickou udírnu Borniak. Pochopitelně jsme museli sáhnout po té větší - Borniak 150. 3kilovou vánočku by se nám do menší udírny Borniak 70 nepodařilo dostat.
Recept na vánočku z klobás:
Potřebné suroviny na klobásovou vánočku:
- 4 kg vepřové plece (možno nahradit jiným libovým masem např. zvěřinou)
- 5 kg libového vepřového boku
- 1 kg hovězího předního
- 1 balíček drceného kmínu
- 50 g česneku
- 200 g rychlosoli
- 50 g sladké papriky
- 50 g pálivé papriky
- vepřová střeva na klobásy v kalibru 32/34
Postup výroby vánočky z klobás:
Vepřovou plec a bůček umeleme nahrubo, hovězí umeleme najemno na spojku. Koření smícháme v misce a rozředíme ledovou vodou na tekutou směs, cca 0,5 litru. Všechny suroviny smícháme dohromady v kompaktní hmotu, kterou necháme alespoň 12 hodin uležet v chladu. Po uležení nabijeme do střev o délce cca 75 cm. Celkem tedy na umotání vánočky potřebujeme 6 stejných kusů. Z každého konce si necháme zhruba cca 5 cm volného střeva, abychom mohli jednotlivé prameny spojit k sobě řeznickým provázkem. Následně upleteme vánočku - viz. foto návod.
Elektrickou udírnu jsme předehřáli na 75 - 80 °C a následně do ní vložili hotovou klobásovou vánočku. V udírně si pobyla dokud její vnitřní teplota nedosáhla 65 °C, což bylo přibližně za 5 hodin. Průběžnou teplotu sledujeme pomocí termosondy Meater+ v aplikaci ve svém telefonu. Do této chvíle byl generátor kouře vypnutý. Pro zauzení jsme použili bukovou štěpku a vánočku jsme udili po dobu 4 hodin.
Samozřejmě jsme nezapomněli vyzkoušet ani chuť klobásové vánočky. Byla dokonalá a nám se odpoledne hned lépe pracovalo :-) Vyzkoušejte ji i vy, nebudete zklamáni!
Fotonávod na vánočku z klobás