V pátek 17. listopadu se u nás na prodejně s grily a udírnami v Tachlovicích konal Kurz výroby domácích uzenin s Mistrem Málkem. Po menším občerstvením a seznámením se se zázemím se účastníci kurzu s nadšením vrhli do práce. A vzhledem k tomu, že Advent je již za dveřmi, pustili se tentokrát do výroby pravých domácích adventních salámů.
Další Kurz výroby domácích klobás s Mistrem Málkem se bude konat opět na naší pobočce v Tachlovicích a to v sobotu 6.1.2024 od 9:00. Přijďte si s námi vlastnoručně vyrobit 5 kg domácích uzenin i Vy!
Sháníte Vánoční dárek pro vášnivého uzenáře? Pořiďte mu pod stromeček Kurz výroby domácích uzenin s Mistrem Málkem ve formě originálního dárkového poukazu!
Recept na domácí adventní salámy od Mistra Málka:
- 1 kg hovězího masa
- 1,5 kg vepřové kýty
- 2,3 kg vepřového boku
- 0,65 kg vepřového sádla
- 100 g soli x praganda
- 15 g pepře
- 50 ml vody
Postup výroby adventních salámů od Mistra Málka:
- maso nakrájíme na menší kousky cca 3 x 3 cm, abychom se při mletí moc nenadřeli
- k namletému masu přidáme sůl společně s pepřem
- vše důkladně promícháme a přilijeme trochu vody, aby směs dobře lepila
- maso s kořením lehce protočíme v kutru
- hotovou směs vložíme do narážečky a pořádně napěchujeme, aby v mase nebylo zbytečně moc vzduchu
- narazíme rozvlažené střívko na salámy a v jednom kuse naplníme, až po naplnění zakroucením
- před uzením necháme salámy oschnout
- osušené salámy udíme při teplotě 80 °C dokud ve středu klobásy nebude dosažena teplota 72 °C