Sezóna uzení je v plném proudu a jak všichni víte z našich stránek, máme u nás na prodejně v Tachlovicích pro zákazníky vystavené i udírny, které si můžou vyzkoušet. Ani my jsme tedy nezaháleli a pustili se do uzení. Tentokrát jsme vybrali pro uzení téma sýry.
Na zkoušku jsme vybrali sýry s různou tučností a pečlivě jsme sledovali, jak se různě tučné sýry v udírně při stejné teplotě chovají.
Elektrickou udírnu Bradley Smoker 4 jsme vytopili na 60 °C. Pro testování jsme vybrali sýr eidam 20%, eidam 30% a goudu 48%. Tyto sýry jsme nakrájeli z části na kostičky a vložili do udících košíčků a část nechali vcelku. Na obrázku můžete vidět, jak se sýry po nějaké době v udírně chovají.
Dále nás zajímalo, jak budou vypadat a chutnat sýry, když je dochutíme bylinkami, šunkou a olivami. Tyto sýry jsme nakrájeli na malé kostičky a smíchali je s dalšími ingrediencemi. K uzení jsme použili dámské punčochy, což nám nakonec přišla jako nejlepší varianta. Sýry se v elektrické udírně Borniak UWD 70 Simple roztavily a tím došlo k dokonalému splynutí s přidanými ingrediencemi. Kromě toho, že po vyndání z udírny krásně vypadaly, i jejich chuť byla dokonalá.
V nejbližší době nás čeká uzení ryb a můžete se na něj s námi již teď těšit. Určitě se s našimi zkušenostmi opět podělíme.