Víte, jak dlouho by se mělo grilovat kuře vcelku? Máte představu, kolik času potřebuje T-bone steak? Poradíte si s vepřovými žebry nebo rybími filety z lososa? Zde je stručný přehled grilovacích časů nejoblíbenějších druhů masa, ryb a zeleniny, který vám tyto otázky pomůže zodpovědět.
Jak dlouho se griluje hovězí maso?
- Steaky typu T-bone, rib-eye, filet mignon apod. o tloušťce 19 mm se grilují 4 až 6 minut na vysokým přímým žárem
- Steaky jako jsou T-bone, rib-eye, filet mignon atd. o tloušťce 25 mmse grilují 6 až 8 minut nad přímým vysokým žárem
- Steaky T-bone, rib-eye nebo filet mignon apod. o tloušťce o 50 mm se grilují 6-8 minut nad přímým vysokým žárem a pak ještě 8 až 10 minut na nepřímém vysokém žáru
- Flank steaky o tloušťce 19 mm a váze 0,68 až 0,9 kg segrilují 8 až 10 minut nad přímým vysokým žárem
- Maso na hamburger o tloušťce 19 mmse griluje zhruba 8 až 10 minut nad přímým vysokým žárem
- Svíčkovou o hmotnosti 1,3 až 1,8 kg grilujeme 15 minut nad přímým středním žárem a poté 30 až 45 minut na středním nepřímém žáru
Jak dlouho se griluje vepřové maso?
- Čerstvé klobásky o hmotnosti zhruba 85 gramů se grilují 20 až 25 minut nad přímým nízkým žárem
- Kotlety o tloušťce 19 milimetrů se grilují cca 6 až 8 minut nad přímým vysokým žárem
- Kotlety o tloušťce 31 až 38 milimetrů se grilují 6 minut nad přímým vysokým žárem a poté 4 až 6 minut na nepřímém vysokém žáru
- Vepřová žebírka o váze 1,3 až 1,9 kilogramů se grilují zhruba 1 až 2 hodiny na nepřímém středním žáru
- Vepřová panenka o váze cca 0,5 kilogramů se griluje zhruba 5 minut nad přímým vysokým žárem a poté 25 minut na středním nepřímém žáru
Jak dlouho se griluje kuřecí maso?
- Kuřecí prsa bez kosti a kůže o váze 170 až 226 gramů se grilují zhruba 8 až 12 minut nad přímým středním žárem
- Kuřecí stehna o váze cca 113 gramů se grilují 8 až 10 minut nad přímým středním žárem
- Kousky kuřete s kostí o váze 85 až 170 gramů se grilují 6 až 10 minut nad přímým nízkým žárem a poté 30 minut na středním nepřímém žáru
- Celé kuře o váze 1,8 až 2,2 kilogramu grilujeme cca 1 hodinu až 1 hodinu a 15 minut na nepřímém středním žáru
Jak dlouho se grilují ryby a mořské plody?
- Rybí filety a steaky (platýs, losos, tuňák apod.) o tloušťce cca 6,3 až 12,7 milimetrů se grilují 3 až 5 minut nad přímým středním žárem
- Rybí filety a steaky o tloušťce 25 až 31 milimetrů se grilují 10 až 12 minut nad přímým středním žárem
- Ryba o váze 0,454 kilogramů se griluje zhruba 15 až 20 minut na nepřímém středním žáru
- Ryba o váze 1,36 kilogramů se griluje zhruba 30 až 45 minut na nepřímém středním žáru
- Krevety o váze 42,5 gramu se grilují zhruba 2 až 4 minuty nad přímým vysokým žárem
Jak dlouho se griluje zelenina?
- Chřest o průměru 12,7 milimetru se griluje zhruba 6 až 8 minut nad přímým středním žárem
- Kukuřice ve slupce se griluje zhruba 25 až 30 minut nad přímým středním žárem
- Kukuřice bez slupky se griluje cca 10 až 15 minut nad přímým středním žárem
- Cibule rozkrojená na půlku se griluje zhruba 35 až 40 minut na nepřímém středním žáru
- Cibule nakrájená na plátky se griluje zhruba 8 až 12 minut nad přímým středním žárem
Další užitečné tipy na správné grilování a celou řadu zajímavých receptů najdete v našich grilovacích kuchařkách. V nabídce najdete obsáhlou grilovací příručku Bible grilování, dále speciální kuchařku s recepty a tipy na nejlepší steaky a také knížku zaměřenou jen a jen na hamburgery. Na své si přijdou i milovníci bezmasých jídel, kterým můžeme nabídnout kuchařku Weber vegetariánské grilování a zkrátka nepřijdou ani ti, kteří mají nejraději grilované kuřecí, pro které máme v nabídce kuchařku Weber grilování kuřecí maso.