Další povedený kurz grilování

V pátek v podvečer se v prostorech výstavního areálu naší kamenné prodejny v Tachlovicích uskutečnil již tradiční kurz grilování pro zákazníky - Weber Gril Seminář Live. Jako obvykle si studenti pod dozorem profesionálních kuchařů Roberta Foukala a Davida Izáka vyzkoušeli jedno kompletní menu skládající se celkem z šesti chodů. Na rozdíl od minulého kurzu přálo červnovému turnusu o poznání více počasí a kurz grilování se tak náramně vydařil.  


Mistrem steaků snadno a rychle

Během kurzu načerpali naši studenti celou řadu zajímavých poznatků, ale asi nikoho nepřekvapí, že nejvíce dotazů bylo směrováno na správné grilování hovězích a vepřových steaků, které patří statisticky k nejoblíbenějším grilovaným pokrmům. Proto oba kuchaři ochotně seznámili osazenstvo kurzu se základními zásadami správného grilování a dochucování steaků a hned vzápětí jim dali šanci předvést načerpané informace v praxi. Každý účastník kurzu si vyzkoušel krájení steaku, pokládání na gril, otáčení, měření teploty a rozpoznání vhodného okamžiku pro sundání z roštu až po dochucení. Na to aby se stali mistry grilovaných steaků, to možná nestačilo, ale vymetené talíře, povolené opasky a blažené výrazy v obličejích byly dostatečným důkazem, že rady od profíků padly na úrodnou půdu.  


Originální předkrmy a moučníky

Přestože je české grilování hlavně o mase, součástí kurzu byla i příprava atraktivních předkrmů v podobě alsaského koláče, plněných paprik a nadívaných žampionů. Originální předkrmová jídla se setkala s velkým ohlasem a zdatně tak konkurovala masité části pátečního menu. Velkou pozornost vzbudil také jablečný moučník s calvadosem a příloha k masovým špízům v podobě netradičního vlažného bramborového salátu. Ten jak známo každý Čech dělá podle vlastního (rodinného nebo tajného) receptu a ten svůj považuje za bezkonkurenčně nejlepší. V pátek ale dostalo jejich přesvědčení vážné trhliny poté, co si s Davidem Izákem a Robertem Foukalem vyzkoušeli vlažný bramborový salát s cherry rajčátky a olivami. Stálice štědrovečerní tabule mnoha rodin tak dostala jasnou výstrahu, že na obzoru je neméně zdatná konkurence.  


Hitem bylo kuřátko na plechovce

Zajímavou částí kurzu bylo taky grilování celého kuřete na pivní plechovce. Tento recept umožnil oběma lektorům věnovat trochu více času metodě nepřímého grilování, která ač je poměrně stará, v našich končinách doposud příliš nezdomácněla. Grilování celého kuřete bylo také ideální příležitostí k základní instruktáži ohledně udržování teploty v kotlovém a plynovém grilu a o možnostech využití různých teploměrů a termosond. Na kuřátku grilovaném na plechovce se prokázalo, že nejlepších výsledků lze dosáhnout i s těmi nejobyčejnějšími surovinami a ingrediencemi. A i tak banální jídlo, jako je grilované kuře, může stát hlavním bodem večera. Důkazem budiž porcování kuřete, které mělo atmosféru jako nějaký posvátný obřad. Nůž ostrý jako břitva porcoval šťavnaté kuřátko s křupavou kůrčičkou za tichého přihlížení studentů, z nichž jednomu nebo dvou se vysloveně tajil dech.  


Diplom na památku

Ze tří kuřat zbyly jen pečlivě ohlodané kosti, po alsaském koláči nebylo ani památky, po steacích se jen zaprášilo a nezbyl už ani jeden plněný žampion nebo paprika. To vše bylo neklamným znamením, že se kurz grilování přiblížil svému konci a nastal tak čas na sladkou tečku v podobě jablečného moučníku s calvadosem. Moučníkem to ale tak docela neskončilo. Podobně jako na předchozích grilovacích kurzech, se i na tom pátečním předávali na čestné diplomy. Ty naši studenti obdrželi z rukou žoviálního kuchaře a lektora v jedné osobě, Davida Izáka. Stiskem pravice a zaslouženou pochvalou se s absolventy kurzu rozloučil i druhý z dua kuchařů, Robert Foukal. Obdržené diplomy tak budou fungovat jako příjemná vzpomínka na pěkné chvíle strávené s naším kurzem, ale také hozenou rukavicí, aby své poznatky předvedli svým přátelům nejen ve slovní, ale i v praktické podobě u rozpáleného zahradního grilu.

1762016-gril-seminar-live-321
1762016-gril-seminar-live-284
1762016-gril-seminar-live-124
1762016-gril-seminar-live-063
1762016-gril-seminar-live-286
1762016-gril-seminar-live-003
1762016-gril-seminar-live-004
1762016-gril-seminar-live-043
1762016-gril-seminar-live-207
1762016-gril-seminar-live-111
1762016-gril-seminar-live-136
1762016-gril-seminar-live-186
1762016-gril-seminar-live-200
1762016-gril-seminar-live-221
1762016-gril-seminar-live-309

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit