Co takhle dát si pravý Halloweenský koláč

V sobotu proběhl jeden z nejstrašidelnějších svátků – Halloween. Halloween, je svátek nejen strašidel, čarodějnic, pavouků a jiných potvor, ale taky svátek dýní. V Americe jsou vidět všude a dodávají tomuto svátku krásné podzimní oranžové odstíny. V Čechách jsme ještě Halloween moc nepřebrali, nicméně dýně se tu těší čím dál větší oblibě.

Nejraději mají Češi určitě dýňovou polévku. Ale naučili jsme se dýni i péct a jíst jí jako přílohu k masu nebo dělat na sladko třeba jako kompot. My vám chceme nabídnout recept na další pochoutku z této oranžové krásky, a to dýňový koláč, který si určitě oblíbíte.

Recept na grilovaný dýňový koláč s ořechovo-zázvorovou omáčkou

dýňový koláč

Potřebné pomůcky: 

  • dřevo z ořechu
  • alobal
  • pánev
  • forma na koláč
  • pečicí papír

Potřebné ingredience:

  • 6 zázvorových oddenků  
  • 2 lžíce hnědého cukru 
  • 4 lžíce rozpuštěného másla      
  • dýňové pyré z jedné středně velké dýně
  • kondenzované mléko
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžička mletého zázvoru
  • ½ lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • ½ lžička mletého hřebíčku
  • 2 vejce
  • vanilková zmrzlina nebo šlehačka

dýňový koláč

Postup přípravy:

1. Zahradní gril si nastavte na nepřímé grilování na střední teplotu. Kousky ořešákového dřeva umístěte na alobal a takto dejte na rozpálené uhlí. Jakmile začne ořešák kouřit, dejte nasekané zázvorové oddenky na pánvi na gril. Nechte je tam 10 minut a pak je dejte z grilu a nechte vychladnout.

2. Rozpuštěné máslo smíchejte s nasekaným ogrilovaným zázvorem a hnědým cukrem, aby vám vznikla drobenka, kterou vidličkou rovnoměrně natlačte na dno a stěny hlubší litinové pánve.

3. Pánev dejte na gril na 10 až 15 minut a nechte péct při 180 až 200°C.

4. Během chladnutí pánve s drobenkou si připravte náplň koláče. Ve velké misce smíchejte dýňové pyré, mléko a koření. Přidejte vejce a touto směsí naplňte koláč z drobenky na pánvi.

5. Takto naplněný koláč dejte znovu na gril, kde se bude grilovat asi 60 minut. Kontrolujte špejlí, jestli je koláč dobře propečený. Alobalem uchráníte koláč, aby nebyl spálený na povrchu.

6. Po upečení nechte koláč vychladnou a servírujte s vanilkovou zmrzlinou nebo se šlehačkou.

Dobrou chuť Vám přeje tým GrilyKrby.cz

Kategorie produktů

Aktuality

Archiv aktualit